Oglaševanje

Najpreprostejša torta, ki navduši: chef s tremi Michelinovimi zvezdicami delil recept

author
N1
19. okt 2025. 16:25
lešnikova torta
Foto: PROFIMEDIA

Chef s tremi Michelinovimi zvezdicami je delil recept za torto, ki navdušuje s svojo preprostostjo in bogatim okusom.

Oglaševanje

Med valovitimi griči Piemonta, v slikoviti regiji Albe, se skriva prava kulinarična zakladnica – restavracija Piazza Duomo, kjer ustvarja kuhar in umetnik gastronomije Enrico Crippa, nosilec treh Michelinovih zvezdic, piše portal Dnevno.hr. Crippa slovi po izjemni natančnosti, eleganci in globokem spoštovanju do lokalnih sestavin, ki jih uporablja kot platno za svoje kulinarične stvaritve.

Njegov pristop k hrani je preprost, a hkrati sofisticiran: vsaka jed naj bi obiskovalca popeljala naravnost v naravo. Njegova kreacija pogosto izhaja iz tradicionalnih piemontskih receptov, ki jih Crippa preoblikuje v prefinjene poslastice. Ena takšnih je njegova lešnikova torta, ki jo je zasnoval kot nežno, aromatično interpretacijo klasične regionalne sladice.

Oglaševanje

Torta je preprosta v svoji sestavi, a bogata v okusu. Njena skrivnost je čista kombinacija lešnikov, jajc in masla, brez moke, brez nepotrebnih dodatkov. Recept za torto je objavil portal Punkufer.hr.

Sestavine (za dva modela s premerom 23 cm)

  • 200 g drobno mletih lešnikov
  • 300 g masla, sobne temperature
  • 14 jajc, ločenih na beljake in rumenjake
  • 180 g sladkorja
  • 15 g pecilnega praška (približno 1 žlica)
  • Po želji: ščepec soli in malo lešnikove paste za močnejši okus

Priprava

Pečico segrejte na 175 °C.

Oglaševanje

Rumenjake ločite od beljakov.

V veliki skledi stepite maslo s 140 g sladkorja, dokler ne postane kremasto. Počasi dodajajte rumenjake, nato mlete lešnike in pecilni prašek.

V drugi skledi stepite beljake, da dobite čvrst sneg, postopoma dodajte preostali sladkor.

Oglaševanje

Nežno vmešajte beljake v masleno-lešnikovo zmes, da ohranite zračno strukturo.

Modelčka namažite z maslom in rahlo potresite z mletimi lešniki. Zmes vlijte v modelčka.

Pecite približno 40 minut pri 165 °C, dokler površina ne postane zlato rjava. Pustite, da se torta ohladi v modelu, nato previdno odstranite.

Rezultat je izjemno mehka, aromatična torta, ki očara s svojo preprostostjo. Odlično se poda k skodelici dobre kave, rahlo sladkemu muškatnemu vinu ali kepici stepene smetane. Crippa jo pogosto postreže samostojno, saj, kot pravi, "njena popolnost leži v njeni preprostosti".

Oglaševanje

Teme

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih